Rettigheter
I Norge har vi en rekke lovbestemmelser som skal sikre alle lik tilgang på gode helsetjenester.
Kjenner du til dine rettigheter?
Spør hvis det er noe du ikke forstår, eller noe du vil vite mer om.
Du kan selv:
- si ja eller nei til undersøkelse og behandling velge din egen fastlege
- bestemme hvem som skal vite om hva du forteller til legen
- bestemme om foreldrene dine eller andre skal være med deg til undersøkelse eller behandling
- velge om opplysninger og prøver fra deg blir brukt til forskning
Men:
For alle pasienter som er under 18 år gjelder at informasjon som er nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret likevel skal gis til foreldrene, unntatt om dine grunner for å unnlate dette bør respekteres. Dersom informasjon utleveres til foreldre, skal du få beskjed om dette.
Du har rett til å nekte foreldrene dine å vite at du har vært hos lege, så lenge ikke legen mener det er helt nødvendig å fortelle det av hensyn til deg og din helse.
I livstruende situasjoner, hvor du ikke kan gi samtykke, kan legen gi deg akutt behandling uten å spørre deg først. Med mindre du har gitt tillatelse til det, er det kun helsepersonellet som er involvert i undersøkelsen og behandlingen din som har rett til å se i din journal.
Du bestemmer selv hvem helsepersonellet kan gi dine opplysninger til utenfor sykehuset, og hvor mye de får si om din innleggelse og sykdom. Du kan til enhver tid ombestemme deg.
Selv om du har samme fastlege som dine foreldre, kan ikke legen fortelle foreldrene dine om informasjon du har gitt i konsultasjoner. Det finnes unntak hvis legen mener foreldrene dine trenger informasjonen for å ivareta foreldreansvaret.